Címlap Archívum


Kadarka Szalon 2011
BUdapest, Városliget,Vajdahunyadvár
2011. június 24.

 

2009-ben történt

A kadarka szőlőfajta az elmúlt évtizedekben Magyarországon méltánytalanul háttérbe szorult, devalválódott fajtává vált. 2009-ben a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa komoly lépést tett a fajta népszerűsítésének érdekében, amikor a városligeti Vajdahunyadvárban megszervezte az első Kadarka Szalont. Akkor tizennégy pincészet mutatta be kadarkáit a történelmi falak között.

Kadarka Szalon 2011

A Vajdahunyadvár kerengője a Múzeumok Éjszakáján ismét a kadarka reprezentatív bemutatkozásának helyszíne lett. A Kadarka Szalonba látványos bíbor kapunbelépve a látogató tizennyolc borászat legszebb kadarkáival ismerkedhetett meg.Mélyvörösen izzó drapériák, mécsesek, arany-fehér kínáló pultok között sétálgatva választhatott szíve szerint akár többször is a kiváló nedűből. Az esti fényekben a díszfényekbe öltözött oszlopok és boltívek háttérben a vár fényben úszó épületrészleteivel olyan egyedi hangulatot varázsoltak a borkóstoláshoz,mely messze kiemeli a hétköznapokból a kadarkát: gyönyörű királylánnyá változtatja, akinél többször is illik majd tiszteletünket tenni fényességes palotájában.

Amiről az öreg kadarka-tőkékmesélnek

A személyes hangvételű előadásán Dr. Tarján Balázs osztotta meg kadarka-élményeit azokkal az érdeklődőkkel, akik a kóstolás közepette arra is szántak időt, hogy szakmai, történelmi hátterével is megismerkedjenek a kadarka fajtának. Az ismeretek egzakt bővítését szolgálta Keresztes József előadása a kadarka borok profiljáról: a tudományos módszerek segítségével szinte mérnöki pontossággal rajzolhatók meg a kadarka borok legfőbb ismérvei.

Jövőre ugyanitt

Izgalmas, szép este volt. Megérintett a tudomány, a történelem, s legfőképpen az ízek, zamatok, a szép kadarkák íze, sokasága. 
 

Kárpát-medencei élelmiszer előállítók


Támogatóink

 

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.