Címlap Címlap
Köszöntjük weblapunkon
 
 
VII. Kadarka Meghívásos Nemzetközi Borverseny eredményei
 

7. Nemzetközi Meghívásos Kadarka Borverseny résztvevői

 

 

 
A Kadarka Szalonban megtartott 7. Kadarka Meghívásos Nemzetközi Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése szeptember 4-én lesz Kiskőrösön a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok keretében.
Az eredményekről oldalainkon tájékoztatjuk.
 
 
 
6. KADARKA SZALON
KADARKÁTÓL KADARKÁIG – ÉVRŐL ÉVRE 
 

Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár,
Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Román kori kerengő
Nyitás: 2015. június 20. 16.00 óra 

Hagyományos éves reprezentatív kadarka-bemutató a Múzeumok Éjszakáján.
A román kori kerengő történelmi falai között az év legszebb kadarkáit kóstolhatják a borbarátok. Kadarkát termő és termelő borvidékeink - a Csongrádi, az Egri, Hajós-Bajai, a Kunsági, a Szekszárdi, a Villányi borvidék borait, valamint határon túli kadarkákat is kóstolhat (Ménes).

Egy este a kadarkáról: igazi magyar színek, ízek, illatok.
18.00 órakor „Amit tudni akarsz a kadarkáról” (előadás, háttérbeszélgetés)
Ha szeretne egy jót koccintani baráti társaságával, vagy azokkal, akiknek ezek a borélmények köszönhetők, feltétlenül keresse fel a Kadarka Szalont, mely egy évben csak egyszer van nyitva.

A rendezvény a Múzeumok Éjszakája programsorozat része,
ezért a múzeum területére történő belépés belépődíjas (1500Ft/fő).
A kóstolás a helyszínen váltott kóstolójegyekkel történik.
www.kadarkaszalon.hu 

Akiktől a kadarkákat kóstolhatjuk:
Balla Géza (Ménes)
Bock Pincészet
Dimenzió (Kecskemét)
Ferger-Módos (Szekszárd)
Frittmann (Soltvadkert)
Gere Tamás és Zsolt (Villány)
Gulyás Ferenc (Csongrád)
Günczer Zoltán (Villány)
Indivinum (Szekszárd)
István Borház (Kiskőrös)
Hetényi József (Kecskemét)
Jekl Béla (Villány)
Keresztes József (Kecskemét)
Koch Csaba (Hajós-Baja)
Mészáros Pál (Szekszárd)
Polgár Zoltán (Villány)
Schieber (Szekszárd)
Sümegi József (Hajós-Baja)
Tóth Ferenc (Eger)
Vesztergombi Ferenc (Szekszárd)


A kiállítók köre még bővülhet. 

 

NAGY ÉRDEKLŐDÉSSEL ZAJLOTT

A XX. KADARKA NEMZETKÖZI  NAGYDíJ BORVERSENY

 

Az idei évben március 13-án, 20. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Borverseny. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták.

A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 93 bor közül 76 önálló Kadarka volt.

 

Dr. Kállay Miklós emeritus professor, borversenyünk szakmai fővédnöke, megnyitó beszédében a Kadarka szeretete és hozzá való kötődése mellett megemlítette a Kadarka egyediségét és szépségét is.

 

Ma már hungarikumként emlegetjük, a jövőben lehet akár Magyarország bora is.

 

A Borverseny Kadarka Nagydíját a Simon Pincészet (Egri borvidék) nyerte el. A második legszebb Kadarka a Jekl Pincészet (Villányi borvidék), a harmadik legszebb Günzer Tamás és Pincészete (Villányi borvidék) bora volt.

 

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Tamás és Pincészete villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Schieber Pincészet Baranya-völgyi Kadarka Siller borával érdemelte ki. Vári Gyula Különdíját – egy sétarepülést – a Jekl Pincészet nyerte el.

István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíját Toronyi György Kékfrankos-Kadarka Rosé Cuvée bora kapta.

 

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része ez a szőlőfajta volt.

Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő gazdaságtalan termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincseit. Ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

 

„És igyék bort az, akinek pénze nincs,

s az övé lesz a világon minden kincs.”

(Petőfi Sándor)

 


 
« ElsőElőző123456KövetkezőUtolsó »

Oldal 3 / 6

Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.