Címlap Archívum

Kadarka Szalon a Kadarkáink kertjében

2011. október 28.
Budapest, Jókai Kert

 

A Jókai Kertben a késő őszi délutánon napos idő köszöntötte azt a több mint száz érdeklődőt, aki részt vett a Kadarka Kör szervezésben meghírdetett Kadarkáink Kertje nyitó rendezvényén.

Nagy örömünkre a rangos rendezvényen a KadarkaSzalon is sikerrel mutatkozott be. Sikerünket elsősorban azoknak a szép kadarkáknak köszönhetjük, melyeket a présház pincéjében kóstolhattak a vendégek. A korhű módon megfogalmazott szüreti esemény és kadartelepítés méltó kísérője volt a Kadarka Szalon kadarka borkóstolója.

A rendezvényen az alábbi kadarkákat kóstoltattuk:

 

Mészáros Borház és Pince
Kadarka
2009
Száraz minőségi bor

Ez a különleges szőlőfajta a borvidék jellemző kékszőlő fajtája. Ez a fajta tette híressé a szekszárdi borvidéket évszázadokon keresztül, bár a közelmúltban háttérbe szorult, napjainkban újra a reneszánszát éli. Ennek oka az egyedisége, szépsége. A borfogyasztók  mindig új fajta borokat szeretnének kóstolni, melyre a kadarka egy jó lehetőség. A Szekszárdot ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5 kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedünk. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, ami azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelünk. Jellegzetes szekszárdi kadarka,illatában méz és fűszeresség található, izében a kadarka fajta egyedi íz világa, telt és meleg, sok fűszerrel, mely kellemes élményt hagy a szájban. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 16-18 ˚C. Nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával.

Alkohol: 13%
OBI szám : 31-01298/2010-1


Keresztes József
Kadarka
2009
Száraz minőségi bor

Száraz, minőségi vörösbormelyet a Duna-Körös-Maros-Tisza Európairégióban őshonos Kadarka szőlőből készítettünk, hagyományos eljárással. Ezt a rubinvörös színű, fűszeresillatú és ízű, sajátosan egyedi jellegű bort 16 ˚C-on javasoljuk fogyasztani sültekhez,halászléhoz, más paprikás ételekhez.

Alkohol: 12%


Egri Borvár, Tóth Ferenc Szőlő és Borgazdasága
Kadarka
2009
Száraz vörös oltalom alatt álló
eredet-megjelölésű bor

„Élénk határozott kadarkaillat, irgalmatlan (édes)fűszerkészlettel, jelentős húsossággal. Szájban egységes, kellemes struktúra, úgy tud vörösboros lenni, hogy a kadarka jelleg egyáltalán nem sérül. Jelentős hordóhatás, de ez nagyon jól használ hordó! 
Nagyon komoly érték, melyben jók a savak, jó struktúra és feszes is(!).”
BORIGOmagazin 2010. 02.

I. Meghívásos nemzetközikadarka borverseny, 
Ménes 2009-arany

Alkohol: 12.5%
OBI szám: B21-01378/2011-1


Gilián Birtok
Hajós-Bajai Kadarka
2004
Száraz vörös minőségi bor

Október első felében érő, bőven termő fajta. Középnagy fürtökben hozza meg gyümölcsét. A palackba zárt napfény íze. Igazi HUNGARIKUM. Mi szerencsések vagyunk, hogy a Kastélykert homokján, sugárzó napfényben érlelt Kadarka szőlő levéből hagyományos eljárással készült rubint színű, gyümölcsös illatú, lágy, de mégis testes, karakteres a fajtára jellemző legjobb tulajdonságokkal bíró, kellemes illatú száraz bort tudunk magunkénak.
 
Alkohol: 12% OBI szám: B21-06536/2008


István Borház
Kadarka
2007
Száraz minőségi bor


A Kadarka fajta termesztésének több évszázados hagyománya van Magyarországon, különösen jellemző fajta a Kunsági borvidék Kiskőrösi körzetében. A Kadarka jó minőséget, kizárólag hagyományos alacsony művelésben tud produkálni, ezért igen élőmunka igényes a termesztése. Hosszabb távon ez a fajta hungaricum szerepet tud betölteni, ezért a kisméretű, gondosan kivitelezett telepítésben érdemes gondolkodni. 
Igazi alföldi fajta, mely gyönyörű színével, fűszeres zamatával idézi – palackba zárva – a napsütéses nyarat. 16–18 ˚C-on kínáljuk. 

Alkohol: 11%
OBI szám:


Bodor Bio Borház
Kadarka
2009
Száraz vörös bor

Családi gazdaságunk Csongrádon a Tisza és a Körös torkolatánál helyezkedik el. Itt az Alföld déli részén elterülő homokos talaj kiváló adottságokkal rendelkezik a minőségi vörösbor előállításához, immár 1000 éves hagyományaival együtt. A szőlő és a bor szeretete családi örökségünk, fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, ezért természetes környezetben, ökológiai gazdálkodásban termesztünk 2002. óta bio szőlőt, ma már 7 hektáron. Zárt és hagyományos erjesztési technológiát alkalmazva tölgyfahordós érleléssel készítünk klasszikus csongrádi vörösborokat, amelyek savtartalma harmonikus, gyümölcsös zamatú, kellemes összbenyomást keltő és egészséges, ezt bizonyítják számos borversenyen elért szép eredményeink. Szeretettel várjuk egész évben az érdeklődőket előzetes bejelentkezés alapján hagyományőrző kis gazdaságunkban!

Alkohol: 13,76%
Cukormentes extrakt: 28,8
Savtartalom: 6%
OBI szám: 31-01298/2010-1


Gál Lajos Pincészete
Pajados
Ostros
2009
Egri kadarka 
Száraz vörös minőségi bor

Bakművelésű tőkéken, a kadarka ménesi klónján hagyományos módon a Pajados dűlő riolittufás, köves talaján termelt bor.

Alkohol: 13,0%
OBI szám: 31-00863/11  

Kárpát-medencei élelmiszer előállítók


Támogatóink

 

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.