Címlap Archívum

Hungarikum szőlőfajták és borok konferenciája
2011. május 6. Izsák, Biczó csárda  

Egy igazi hungarikum, az Arany Sárfehér hazájában, Izsákon rendezték a Hungarikum borok és szőlőfajták konferenciáját. A résztvevőket a rendezvény fővédnöke, Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke köszöntötte, aki évtizedek óta elkötelezett szószólója, támogatója a magyar értékek, hagyományok megőrzésének és népszerűsítésének. Személyes hangú bevezetőjében a kiemelte az értékeink megóvásának jelentőségét, különös tekintettel a különböző területek szakmai összefogására. Tájékoztatott a készülő hungarikum-törvény előkészítő folyamatairól. Dr. Terts András a MBOSZ elnöke köszöntő szavaiban a szőlővel és borral hivatsászerűen foglalkozók feladatait, felelősségét hangsúlyozta a konferencia közönsége előtt. A népi építészeti és tárgykultúrát bemutató helyszín közvetlen és élő hangulatot teremtett a konferencia számára. A 13 hungarikum szőlő és borfajtát bemutató tablósor, s az előttük elhelyezett borok a rendezvény állandó kiállításaként adtak vizuális és informatív keretet a szakmai konferenciának. Az előadások íve a szakmai, a magyar szőlő-bor ágazat kérdéseitől az elméleten át gyakorlati példákig, sőt feladatok megrajzolásáig terjedt. Szó esett a hungarikumok általános „szerepvállalástól” a kultúrában, sőt egy „ízletes” előadás a hungarikum borok kapcsán, számos külföldi példával összevetve a magyar gasztronómia sanyarú helyzetét taglalta.    Komoly szellemi útravalót adott e rendezvény a borász szakma összegyűlt számos képviselője számára, hogy a jövőben még tudatosabban, s egymással összefogva őrizzük, s minél szélesebb körben népszerűsítsük magyar szellemi, tárgyi értékeinket, gondozzuk hungarikum szőlőfajtáinkat, s legyen cégére kitűnő magyar borainknak.

 

A konferencia előadásai:

-" A Hungarikumok szerepe az országimázs építésében"

Előadó: Dr. Ángyán József országgyűlési képviselő, VM államtitkár,

- " Hungarikum szőlőfajták szerepe a magyar szőlő-bor ágazatban"

Előadó: Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő, BCE SZBI Kecskemét,

Korreferátum, Dr. Kozma Pál szőlőnemesítő, PTE, Pécs,

                    Dr. Májer János igazgató SZBKI, Badacsony

- " A magyar gasztronómia és a hungarikum borok kapcsolata"

Előadó: Cey-Bert Gyula Róbert, gasztrofilozófus. 

 

A konferencia alkalmával bemutatásra került tizenhárom autentikus hungarikum fajtabor, melyet a termesztési értékei és gazdasági súlya lapján meghatározónak és perspektivikusnak tartunk, továbbá a hungarikumnak is tekinthető Kadarka, Olaszrizling és Kékfrankos fajták.

A résztvevőknek lehetősége nyílt a borok mintáinak kóstolására is. A konferencia szervezője az Izsáki Arany Sárfehér Bor és Pezsgőrend Közhasznú Egyesület volt.

 

Autentikus hungarikum fajták:

 

Arany sárfehér

Arany Sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete

Bianca

Halasi Borászati Kft

Cserszegi fűszeres

Birkás Pincészet

Ezerjó

Frittmann Testvérek Kft

Furmint

Tokaji Kereskedőház Rt

Hárslevelű

Monyók pincészet

Juhfark

Tornai Pincészet

Kéknyelű

PE AC Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony

Kövidinka

Font Pincészet

Pintes

Vinum Veress Családi Pincészet

 

 

Regionális fajták:

 

Kadarka

Dimenzió Borászati Kft

Kékfrankos

Kochvin Kft

Olaszrizling

Antalvin Kft

 
      
      
      
     
 

Kárpát-medencei élelmiszer előállítók


Támogatóink

 

 


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.