Címlap
NEMZETI ÉRZÉS NEMZETKÖZI MEGMÉRETTETÉS
XIX. KADARKA NEMZETKÖZI BORVERSENY
KISKŐRÖS, Március 14.

A szép kiskőrösi hagyomány ismét régi fényében, sikeresen folytatódott. Március 14-én, az ünnep előestéjén a Kadarka hívei immár 19. alkalommal gyűltek össze az István Borház termeiben és csarnokában, hogy az ország legszebb kadarkái megmérethessenek. A Kadarka termőhelyek szélesebb, Kárpát-medencei, sőt azon túli reprezentációját adta, hogy Délvidékről, Erdélyből, sőt Bulgáriából is érkeztek „versenyzők”.
A versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A 141 nevezett bor közül 118 tiszta Kadarka bor volt.
A borbírálat ideje alatt a kadarkát hivatásuknak tekintő szakemberekből álló elnökség megbeszélése a kadarkáról folytatott szakmai kerekasztal beszélgetéssé vált. A fórum résztvevőit Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke köszöntötte. A tanácskozáson részt vett Dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke is. Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára vezette a mini konferenciát. A csongrádi Gulyás Ferenc kadarkához fűződő hitvallását személyes hangvételű szavakkal mutatta be,
Herrné Szabadi Judit a Szekszárdi Nonprofit Kft. ügyvezetője a szekszárdi Kadarka projektekről számolt be a termelés és a turizmus területén.
Suhajda Krisztián országgyűlési képviselő az import borok nagy mennyiségének veszélyeire hívta fel a figyelmet.
Kosárka József a Kadarka külföldi visszhangjáról, ismertségéről és a marketing fontosságáról beszélt.
Nagy Gyula István a Kadarka Szalon kreatív igazgatója a június 21-i 5. Kadarka Szalon programjait mutatta be.
Szőke Sándor az új telepítésű Kadarka szőlők művelésének szőlészeti szakkérdéseit boncolgatta.
Dr. Kozma Pál, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti Borászati Kutatóintézetének vezetője a kadarka szőlőfajták variabilitásáról, a klónszelekcióról tartott hozzászólásában újabb erőfeszítésekre biztatott a kadarkatermesztés területén.
A Vajdaságból érkezett Prof. Peter Cidric a Kadarka eredetéről és termesztésének vajdasági tapasztalatairól számolt be.
Tóth Ferenc egri Kadarka termelő hitet tett a régi, őshonos fajták mellett, s kiemelte, hogy a Kadarkát jó ívású borként kell elhelyezni a termék palettán. Felhívta továbbá a figyelmet a Kadarka siller borok értékeire, jelentőségükre, kifejezve azt a szándékot, hogy ezeket a borokat vissza kell hozni a nagyközönségnek.
A következőkben ismertették Csengődi Istvánnak, a Kiskőrösi Kadarka Kör vezetőjének levelét, melyet a település polgármesterének írt, azzal a szándékkal, hogy a kiskőrösi kadarka helyet kapjon a helyi értéktárban, majd később a Magyar Értéktárban is. Ehhez hasonló kezdeményezés korábban Csongrádon is elindult a csongrádi kadarkára vonatkozóan.
Végezetül Ferenc Vilmos, a Szekszárdi Kertbarát Kör elnöke a „Szőlő jövésének lovagja” emléklapot adott át Gulyás Ferencnek és Cidric professzornak.
A szakmai megbeszélés idején a résztvevők az elmúlt esztendők jóféle, szép kadarkáiból kóstolhattak. (István Borház Kiskőrösi Kadarka 2011, Hagymási Egri Kadarka 2011, Koch Hajós-Bajai Kadarka 2012, Bodor Csongrádi Bio Kadarka 2012, és Balla Sziklabor 2009, Ménesi Kadarka.)

Az esemény az eredetvédelmi kérdéseken túl megmutatta, hogy szükség van a Kadarka kapcsán a párbeszédre, hiszen csak komoly szakmai összefogással lehet tovább népszerűsíteni a fajtát és biztosítani a fennmaradáshoz szükséges termelői hátteret, s annak növekedését.

XIX. Kadarka Nemzetközi Borverseny legszebb Kadarka Nagy díját a Besenyei Borház (Egri borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Mészáros Borház Kft. (Szekszárdi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig a Bock Borászat Kft. (Villányi borvidék) nyerte el.
A Kadarka Kör egyedileg tervezett különdíját a Vesztergombi Bt. szekszárdi Kadarkájával, a szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Hlavács István kiskőrösi kadarkája nyerte.

Az István Borház plakettjét a "Legszebb Cuvée” különdíját a Besenyei Borház kapta.

A borverseny érdekessége volt, hogy a három bíráló bizottság által kiválasztott hat legszebb bor öt különböző borvidékről származott, amelyekből egy külön bizottság választotta ki a Nagydíjas Kadarkát.
 
 

 

Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Theme, mysql create user. Valid XHTML and CSS.